اگر مردم امیدوار به حل مشکلاتشان باشند، حضور پررنگی در انتخابات خواهند داشت. نامزدهای انتخاباتی نیز باید به جای جدل از برنامههای عملی خود در دوران ریاستجمهوری بگویند تا مردم استقبال بیشتری از صندوقهای رای داشته باشند. لذا بهنظر میرسد که مشکلات جامعه راهحل داخلی دارد و نباید همهچیز را به تحریمها مربوط کرد. در این راستا برای بررسی انتخابات پیش رو ، میزان مشارکت مردم و رویکرد جریانهای سیاسی «آرمان ملی» با امیررضا واعظی آشتیانی فعال سیاسی اصولگرا به گفتوگو پرداخته است که میخوانید.
با توجه به مسائل پیش آمده در سال ۹۸، خصوصا مشارکت پایین مردم در انتخابات دوم اسفند، تحلیل شما از روشهای افزایش مشارکت مردم در انتخابات ریاستجمهوری چیست؟
انتخابات ریاستجمهوری یک انتخابات با اهمیت مانند انتخابات مجلس است. مردم میخواهند رئیس قوهمجریه خود را انتخاب کنند و حضور آنان میتواند پرشورتر از همیشه باشد. نکته مهمتر این است که مجلس باید با توان قانونگذاریاش، قوانینی برای افزایش کارآمدی دولت وضع کند. مردم در انتخابات سال گذشته به سمت تغییر نگرش در انتخابهای خود حرکت کردند. چیزی در حدود ۸۰درصد از نمایندگان ما در دوره فعلی تغییر کردند. با توجه به اتفاقاتی که در مجلس دهم رخ داد، مردم نیروهای جدیدی با دیدگاههای جدید را انتخاب کردند. معتقدم مردم میخواهند در انتخابات پیش رو دولتی را انتخاب کنند که مکمل مجلس باشد، تا چالشهایی که گریبانگیر کشور شده است را با همکاری هم رفع کنند، البته چالشهای فعلی کشور با یک دوره ۴ساله حل نخواهد شد اما بخشی از آن قابل حل است. ما باید این واقعیت را بپذیریم که بخش قابل توجهی از مشکلات امروز کشور، ناتوانی مدیریتی است. گاهی تلاش میشود تا ناکارآمدی مدیریتی پنهان شود و همه چیز به تحریم گره بخورد. نگاه این افراد به توانمندی داخلی و انتخاب مدیران بر مبنای شایستگی نیست. امیدوارم انتخابات پیش رو انتخابات پرشوری باشد و در عین حال کسی به ریاست دولت برسد که به سمت انتخاب مدیران توانمند، کارآمد و شجاع برود.
تحلیل شما از میزان مشارکت مردم در انتخابات این است که اگر نامزدها در انتخابات ۱۴۰۰ برنامه خود را به خوبی ارائه دهند، شاهد افزایش مشارکت در انتخابات خواهیم بود؟
مردم بهدنبال دیدن برنامه کاندیداها هستند. متاسفانه ما در هیچدورهای برنامه مدونی از کاندیداهای سیاسی نداشتیم. نامزدها بیشتر بهدنبال تسویهحسابهای سیاسی و تحقیر سایر نامزدها مقابل تصویر صدا و سیما بودند. این دوره فرصتی برای بازگو کردن اهداف و برنامهها خواهد بود. صدا و سیما نیز باید در برنامههای انتخاباتی همین را از نامزدها مطالبه کند. ما نباید بهدنبال بازی سیاسی و تحقیر باشیم. نامزدها برنامههای خود برای مسائل فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی را روشن کنند. نگاهی که پیش از این مطرح بود، ارتباطی با مردمسالاری و آزادی گفتوگو نداشت. از نظر من بهترین کار ارائه برنامه است. برنامهها و اهدافی که نامزدها ارائه میکنند، باید مبتنی بر برنامههای ۵ساله و ۲۰ساله کشور باشد. نامزدها به مردم بگویند که میتوانند برنامههای خود را با کارآمدی و کمترین هزینه اجرائی کنند. مردم از رفتارهایی که در گذشته انجام شده خسته هستند. مردم بهدنبال افراد کارآمدی هستند که مشکلات آنان را حل و فاصلههای ایجاد شده در جامعه را حل کنند. شرایط باید به سمت و سویی برود تا زمانی که مردم پای گیرندههای خود مینشینند. ضمنا تمامی گروههای سیاسی از همین امروز دست از انگ زدن به یکدیگر بردارند و برای یکبار هم که شده سیاستورزی را جایگزین سیاسیبازی و بازی با افکار عمومی کنند.
بهنظر شما در انتخابات ریاستجمهوری بیشتر چه افرادی و از کدام جبهههای فکری نامزد شرکت در انتخابات خواهند شد؟
قطعا در طیف اصولگرایی در ابتدا ممکن است تنوعی در میان نامزدها وجود داشته باشد اما سازوکار فعلی این است که به یک کاندید واحد برسند. در میان اصلاحطلبان هم بهنظر میرسد که به یک یا دو کاندید واحد اجماع خواهند کرد. تحلیل من این است که انتخابات این دوره انتخابات پرشوری خواهد بود. ممکن است از سایر دیدگاهها نیز کاندیداهایی حضور پیدا کنند، اما باید دید شورای نگهبان طبق فرآیندهای قانونی پیشبینی شده، در تاییدصلاحیتها چه رویکردی خواهد داشت و چه افرادی را تایید خواهد کرد. زمانی که افراد مشخص شدند، بهتر میتوان در خصوص برنامههای آنها اظهارنظر کرد.
حضور فعال مردم در انتخابات را تا چه حد برای بهبود شرایط اقتصادی و معیشتی موثر میدانید؟
دشمن و مخالفین نظام تبلیغ میکنند که حضور مردم در انتخابات کمرنگ خواهد بود، اما مطابق آمارهای موجود، میزان حضور مردم در حد استانداردهای سایر نقاط دنیا است. شاید مشارکت نسبت به سالهای پیش کمتر بوده باشد اما در حد استانداردهای دنیا بوده است. حضور مردم بستگی به رفتارهای سیاسیای بستگی دارد که از همین امروز شاهد آن خواهیم بود. باید ببینیم که نوع اظهار نظرها و صحبتها توسط نیروهای سیاسی به چگونه است. اینکه گروههای سیاسی میخواهند بحثهای مایوسکننده و چالشبرانگیز را دنبال کنند یا بهدنبال بحثهای کارشناسی و منطقی هستند، این موضوع میزان در حضور مردم اثرگذار است. معتقدم جریانهای سیاسی میتوانند نقش پررنگی در حضور یا عدم حضور مردم ایفا کنند. مردم از بابت مسائل اقتصادی و معیشتی ناراحت و نگرانند، هرچه امیدواریهای عملی بیشتر باشد و مردم شاهد برنامههای موثر باشند، تاثیر مفیدتری بر حضور مردم خواهد داشت. همه آحاد مردم در پرشور کردن انتخابات دخیل هستند. تا زمانی که اتحاد به وجود نیاید و به این مهم بیتوجه باشیم، گرهای باز نخواهد شد. در این صورت با چالشی جدی مواجه خواهیم بود. امیدوارم برای یکبار هم که شده، سرود اتحاد را در جهت منافع نظام مقدس جمهوری اسلامی بخوانیم و کاری کنیم تا کسانی که تلاش میکنند حضور مردم کمرنگ باشد، مایوس شوند. مردم از این طریق میتوانند با یک باور قلبی و با این نگاه که به امید خدا شرایطشان در دولت آینده بهتر خواهد، پای صندوقهای رای حاضر شوند. هر دولتی که مشغول به کار شده فعالیتهای مفیدی داشته و همچین کارهای بر زمین ماندهای دارد. امیدواریم که دولت آینده کارهای بر زمین مانده را به سر انجام برساند، تا گره از کار مردم باز شود.
ثبت دیدگاه