اندیشکده آمریکایی: برخی از شرکای واشنگتن مناسبات تجاری قوی با روسیه دارند
10 خرداد 1402 - 15:24
شناسه : 54296
3
اندیشکده شورای آتلانتیک با اشاره به افزایش روابط تجاری بین چین و روسیه نوشت: پکن در این همکاری تجاری تنها نیست و با وجود اعمال تحریم‌ها از سوی آمریکا و گروه هفت بسیاری از کشورهای متحد غربی روابط قوی تجاری با روسیه برقرار کرده‌اند.
منبع : ایرنا
پ
پ

تارنمای اندیشکده شورای آتلانتیک با طرح این سوال که «آیا چین به اقتصاد روسیه کمک می کند؟» نوشت: پاسخ این پرسش مثبت است اما چین در این کمک تنها نیست. تحلیل های اخیر از تعمیق روابط چین با روسیه که در تحلیل اخیر شورای آتلانتیک نیز تایید شده است بر افزایش حجم تجاری بین پکن و مسکو تاکید دارد.

به غیر از چین، بسیاری از کشورها روابط تجاری با روسیه را از زمان حمله به اوکراین افزایش داده اند. این حمله بسیاری از کشورهای غربی را بر آن داشت مقررات کنترل صادراتی و تحریم ها را علیه مسکو اعمال کنند.

با این حال چندین کشور از جمله کشورهای غیرمتعهد و حتی برخی از اعضای اتحادیه اروپا (EU) از اوایل سال ۲۰۲۲ تجارت خود را با روسیه افزایش داده اند. البته چنین افزایش‌هایی در تجارت، الزاما نشانگر حمایت آنها از جنگ روسیه نیست. در عوض، به احتمال زیاد این افزایش معاملات تجاری، عمدتاً ناشی از تمایل شرکت هایی است که به دنبال فرصت‌های قانونی برای صادرات ارزان‌تر و شکاف‌های جدید در بازار روسیه هستند.

به نوشته شورای آتلانتیک، چین یکی از چند کشوری است که روابط تجاری خود با روسیه را افزایش داده است و روسیه تنها کشوری نیست که افزایش روابط تجاری با چین را شاهد است. در سال ۲۰۲۲ بیشتر بیست شریک اصلی تجاری چین شاهد افزایش ۱۰ درصدی یا حتی بیشتر واردات شان از چین بودند. برای مثال صادرات کالاهای چینی از سوی استرالیا و هند حدود ۲۰ درصد در سال ۲۰۲۲ افزایش یافت.

این رسانه خاطرنشان کرد آنچه که باعث رونق تجارت چین با روسیه شده فقط مساله اوکراین نیست. روسیه از سال ۲۰۱۳ رویکردی را با محوریت چرخش به شرق آغاز کرده که چین در اولویت آن قرار داشته است. این رویکرد برای مسکو نتیجه بخش بود به طوری که طی پنج سال گذشته بدون در نظر گرفتن سال ۲۰۲۰ که همه گیری رواج داشت، تجارت دو کشور به طور متوسط سالانه حدود ۲۳ درصد رشد داشته است.

تجارت روسیه با متحدان و شرکای آمریکا

شورای آتلانتیک در بخشی از گزارش خود آورده است: ترکیه عضو ناتو و هند شریک آمریکا، دو کشوری هستند که تجارت خود را با روسیه به میزان قابل توجهی افزایش داده اند. آنکارا شاهد افزایش ۹۳ درصدی تجارت با روسیه بوده است و تجارت هند با روسیه از سال ۲۰۲۱ تقریباً ۲۵۰ درصد افزایش یافته است. هند با پیشی گرفتن از اتحادیه اروپا به دومین مقصد بزرگ صادرات نفت روسیه پس از چین تبدیل شده و ترکیه اکنون تامین کننده اصلی ماشین آلات و قطعات الکتریکی از جمله مدارهای یکپارچه یا آی‌سی و نیمه هادی ها است.

اگرچه صادرات ماشین‌آلات الکترونیکی ترکیه، از جمله مدارهای یکپارچه، بلافاصله پس از تهاجم گسترده روسیه کاهش یافت، اما از آن زمان این کاهش بهبود یافته و بسیار از میانگین قبل از جنگ اوکراین فراتر رفته است.

شرکت‌های ترکیه میلیون‌ها دلار مواد شیمیایی، پلاستیک، اقلام لاستیکی و وسایل نقلیه صادر می‌کنند که همگی به بخش تولید روسیه کمک می‌کنند.

آنکارا، در پی فشارهای گروه هفت، با توقف ترانزیت کالاهای تحریم شده خود به روسیه موافقت کرد. با این حال، تجارت با روسیه به عنوان یک راه نجات اقتصادی حیاتی برای کسب‌وکارها در این کشور باقی می‌ماند، زیرا وضعیت اقتصاد ترکیه پس از زلزله ویرانگر اوایل سال جاری در حال بهبودی و بازسازی است.

شورای آتلانتیک خاطرنشان کرد آمریکا و متحدانش به طور عمدی قصد داشتند واردات نفت روسیه را ممنوع کنند، اما از تحریم صادرات عمومی نفت روسیه اجتناب کردند. تحریم سومین تولیدکننده بزرگ نفت جهان باعث افزایش سرسام آور قیمت نفت خام و واکنش کشورهای غیرمتعهد علیه اقدامات گروه هفت خواهد شد.

این رسانه با اشاره به این که برخی شرکت های چینی و دیگر شرکت های خارجی تحریم ها و مقررات کنترل های صادراتی گروه هفت را دور زده اند، نوشت: آنها تنها بخشی از تجارت کلی مبادله شده بین چین و روسیه را تشکیل می دهند.

شورای آتلانتیک با بیان این که شکست روسیه در جنگ اوکراین به نفع چین نیست و پکن کمک های دیپلماتیک گسترده ای را در سازمان ملل، گروه بیست و کشورهای غیرمتعهد در سراسر جهان به روسیه ارائه داده است، خاطرنشان کرد: چین در سال ۲۰۲۲ میلیون ها دلار هواپیماهای بدون سرنشین و قطعات هواپیماهای بدون سرنشین را به روسیه فروخته است.

این گزارش نتیجه گرفت: تا زمانی که چین یا هر کشور دیگری به طور قانونی از خط قرمزهای آمریکا و شرکایش در کمک به اقتصاد روسیه عبور نکرده اند و تا وقتی شواهدی وجود دارد که نشان می دهد کشورها، تحریم های گروه هفت و مقررات کنترل صادراتی را دور زده اند هر گونه تلاشی برای محدود کردن روابط تجاری با روسیه ناموثر خواهد بود و باعث آزردگی بیشتر کشورهای غیرهمسو خواهد شد.

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.