کشورهای جهان تا پیش از پایان جنگ جهانی دوم در سال ۱۹۴۵ میلادی از چنین موضوعی مطلع نبودند اما پس از آن این نوع خدمات در سراسر جهان گسترش یافت و در دهه ۱۹۹۰ میلادی با ظهور بسیاری از درگیریها و جنگها در سراسر جهان. به اوج خود رسید.
سیاست اتکا به شرکتهای امنیتی خصوصی دستاوردهای بزرگی را برای کشورها به همراه دارد – بر اساس مطالعهای که مرکز مطالعات الزیتونه در بیروت منتشر کرده است – از جمله کاهش هزینههای وزارت دفاع و کاهش تلفات انسانی در نیروهای مسلح با تکیه بر استخدام مزدوران از مناطق جهان مختلف.
علاوه بر این، پرهیز از قرار گرفتن در تنگنای دیپلماتیک و بحثهای حقوق بینالملل ناشی از مداخلات نظامی با پنهان شدن در پشت شرکتهای امنیتی خصوصی، علاوه بر جلب حمایت داخلی از طریق ظاهر صلحآمیز و عدم مشارکت مستقیم در درگیریهای مسلحانه بینالمللی از جمله کارکردهای این شرکتهای امنیتی خصوصی است.
ترویج الگوی امنیتی اسرائیل
نیاز مبرم به امنیت در دولت اشغالگر اهرمی قوی برای گسترش شرکتهای امنیتی خصوصی بود که مسئولیتهای آنها تا جایی گسترش یافت که به جای ارتش و پلیس اسرائیل شروع به انجام وظایف امنیتی کردند.
به عنوان مثال، در سال 1999میلادی شرکت خصوصی اسرائیلی «Mir Security » بزرگترین پروژه خود را تحت عنوان «ایجاد یک مدل شهر امن» به دولت ارائه کرد و حدود هزار دوربین نظارتی و امنیتی را در منطقه قدیمی بیتالمقدس اشغالی نصب کرد تا این مدل به یک نمونه بینالمللی تبدیل شود.
اسرائیل در هر فرصتی به دنبال ترویج و تبلیغ مدل امنیتی خود از طریق کنفرانسهایی است که به صورت دورهای برگزار می کند. این شرکتها نه تنها پشتوانه نظامی، اطلاعاتی و امنیتی اسرائیل را تشکیل میدهند، بلکه یکی از منابع اقتصادی اسرائیل به شمار میرود و سالانه با فروش برنامههای امنیتی بیش از ۵ میلیارد دلار ارزآوری دارند.
بر اساس گزارشی با عنوان «شرکتهای امنیتی خصوصی اسرائیل» که توسط «مرکز تحقیقاتی من يربح» منتشر شده است، تعداد شرکتهای امنیتی خصوصی که توسط ارگانهای رسمی و نیمه رسمی اسرائیل اداره میشوند از ۳۰۰ شرکت فعال در داخل اسرائیل و حدود ۷۰ کشور فراتر رفته است.
وزارت امور خارجه فرانسه در گزارش ارزش درآمدهای شرکتهای امنیتی خصوصی در سراسر جهان را حدود ۴۰۰ میلیارد دلار تخمین زد و خاطرنشان کرد که میانگین درآمد این شرکتهای امنیتی بین المللی که اسرائیل در بیشتر آنها مشارکت دارد، از حدود ۵۵ میلیارد دلار در سال ۱۹۹۰ میلادی به ۲۰۲ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۰ رسید.
ماموریتها و نقشها
میتوان نقشی که این شرکتهای امنیتی خصوصی ایفا میکنند را در موارد زیر خلاصه کرد:
*انجام عملیات رزمی.
*حفاظت از پایگاههای نظامی و مدیریت زندانها.
*تامین لجستیک نظامی
*مدیریت پایگاه های نظامی و قراردادها.
*آموزش نظامی و اصلاح ساختارهای امنیتی.
*جمعآوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات نظامی، مدیریت بحران و ارائه مشاوره.
*ارائه خدمات حفاظت مسلحانه و غیرمسلحانه و عملیات شناسایی.
*مهار تظاهرات و شورش.
*جمعآوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات امنیتی
*انجام عملیات ضد تروریستی
*انجام عملیات ضد دزدی دریایی
انجام عملیات برای آزادی اسرا و ربوده شدگان
*تحقیقات و بازجویی با متهمان
*مدیریت جنگال
جنگ علیه غزه
در سایه اختلافات و بحرانهایی که در جریان تجاوزات مستمر به نوار غزه گریبان ارتش اشغالگر را گرفت، نقش این شرکتهای امنیتی در این جنگ برجسته شد و به انبار پشتیبانی ارتش در سطوح مختلف تبدیل شدند، از جمله این وظایف عبارتند از:
سربازگیری
با ادامه جنگ اسرائیل علیه نوار غزه، شرکتهای امنیتی اسرائیل برای استخدام مزدوران از سراسر جهان برای جنگ در کنار ارتش اسرائیل تلاش کردند.
روزنامه فرانسوی ال موندو در گزارشی فاش کرد که اسرائیل از طریق قراردادهایی با شرکتهای نظامی خصوصی، مزدورانی را از کشورهای مختلف جهان برای شرکت در جنگ غزه به خدمت گرفته است.
این استراتژی شامل استفاده از مزدورانی میشود که در عملیاتهای ضربتی و جنگهای چریکی تخصص دارند، در حالی که سربازان اشغالگر اسرائیلی به تانکهای خود پناه میبرند تا تلفات انسانی آنها در طول نبرد کاهش یابد.
بر اساس گزارش رادیو رسمی اسرائیل «کان»، دهها هزار مهاجر روسی برای شرکت در جنگ غزه استخدام شدند.
روزنامه اسرائیلی «گلوبوس» نیز گزارش داد مزدورانی که در اوکراین علیه ارتش روسیه میجنگیدند «بار و بندیل خود را بسته و برای جنگ در کنار ارتش علیه غزه عازم اسرائیل شدهاند».
انجام عملیات ویژه
بر اساس گزارش منتشر شده توسط مرکز تحقیقات Who Wins، این شرکتها وظایف مربوط به آموزش، انتقال سلاح، جمع آوری اطلاعات، آدمربایی و شکنجه را انجام میدهند.
روزنامههای اسرائیلی پیش از این گزارش داده بودند که بخش بزرگی از موفقیتهای منتسب به سرویس اطلاعاتی خارجی اسرائیل (موساد) در دو دهه اخیر اعم از ترور، بمب گذاری در نتیجه همکاری با این شرکتها بوده است.
تامین امنیت تاسیسات مختلف
روزنامه ال موندو افزود: وزارت دفاع اسرائیل وظیفه تامین امنیت نیروگاهها، فرودگاهها و گذرگاههای مرزی نظیر گذرگاههای موجود در ایلات و عقبه را به شرکتهای نظامی خصوصی واگذار کرده است.
بر این اساس، ریاست تمامی این شرکتها با ژنرالهای نظامی مرتبط با ارتش اسرائیل هستند اما اوضاع برای این شرکتها در سایه جنگ بیسابقه کنونی در غزه همانند گذشته پیش نمیرود.
خدمات استشاری و لجستیکی
این شرکتها در فرآیندهای سازماندهی و بازسازی نیروهای ارتش و ارائه خدمات استشاری هم فعالیت دارند.
شرکتهای امنیتی خصوصی همچنین وظایف لجستیکی مربوط به ارائه خدمات لازم در میدان نبرد را انجام میدهد.در حاشیه آغاز تأسیس اسکله دریایی آمریکا در سواحل غزه، شبکه آمریکایی «ان بی سی» گزارش داد که اسرائیل در حال بررسی قرارداد با شرکتهای امنیتی بینالمللی است تا به محض ورود کمکها به اراضی غزه، وظیفه تامین امنیت و توزیع آن را برعهده بگیرند.
ماموریتها در کرانه باختری
طبق گزارشی که توسط Privacy International منتشر شد، دهها شرکت امنیتی خدمات خود را به دولت اسرائیل ارائه میکنند و بالاترین نسبت شرکتهای نظارتی با توجه به جمعیت یک منطقه در جهان را تشکیل میدهند.
در طول جنگ غزه، شرکتهای امنیتی خصوصی وظایف تامین امنیت و حفاظت از افراد، نظارت بر امنیت گذرگاها، شهرکها و تأسیسات حساس، ارائه اطلاعات امنیتی، کنترل و نظارت بر زندانها و غیره را انجام می دهند.
این شرکتها همچنین بر پستهای بازرسی در سرزمینهای اشغالی فلسطین و دستگاههای نظارت الکترونیکی نصب شده در دیوار آپارتاید نظارت دارند و دولت اسرائیل خصوصیسازی پستهای بازرسی امنیتی را از سال ۲۰۰۵ آغاز کرده است.
منبع: شفقنا
ثبت دیدگاه