این درست که بازگشت امریکا به برجام موفقیتی برای دیپلماسی ایران به حساب می آید و بار دیگر مهر تاییدی خواهد بود بر حقانیت سیاست های کشورمان در استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای ، اما نباید همه چیز را به زلف برجام گره زد و انتظار داشته باشیم که با بازگشت امریکا به توافق ، یک شبه معجزه ای برای کشورمان اتفاق خواهد افتاد و در چشم بر هم زدنی مشکلات به فرجامی نیک خواهد رسید .
با توجه به اینکه آغاز بکار رسمی دولت جو بایدن 17 دی ماه خواهد بود ، دولت روحانی جدا از آنکه فرصت چندانی برای مانور روی بازگشت امریکا به برجام نخواهد داشت ، خوش بینانه نیز خواهد بود اگر چنین فرض شود که دولت بایدن به سادگی و بدون هیچگونه قید و شرطی به برجام بر خواهد گشت . این البته در شرایطی است که جمهوری اسلامی ایران در بدو امر این انتظار را از طرف امریکایی خواهد داشت که با پذیرش سیاست های اشتباه و خصمانه خود در طول 4 دهه اخیر و البته بیان عذرخواهی ، سیاست های یکجانبه گرایانه خود را در منطقه و بویژه در قبال کشورمان کنار بگذارد .
بدیهی است با چنین رویکردی از سوی دو طرف بازگشت امریکا به برجام سهل و آسان نخواهد بود و روی همین اصل نیز هست که انتظار می رود دولت بدون آنکه امید چندانی به موضوع بازگشت امریکا به برجام داشته باشد ، دوچندان در جهت رفع مشکلات معیشتی مردم بکوشد .
آنچه به صورت گذرا باید مورد توجه قرار داد این است که قاطبه مردم ، دل خوشی از سیاست های دولت ندارند و حسن روحانی و کابینه اش در شرایط اوج تورمی و افسارگسیختگی قیمت ها در طول ماههای گذشته نتوانسته اند به اعتماد مردمی پاسخ مثبت گفته و اندکی از حجم فشارها به قشر ضعیف و آسیب پذیر جامعه بکاهند .
گرچه امروز و با پالس های مثبت انتخاب جو بایدن و پایانی بر سیاست های تحریمی ظالمانه دونالد ترامپ ، تا حدودی اقتصاد ایران نفس کشیده و خود را از افزایش لجام گسیخته قیمت ها رهانیده است ، اما اشتباه بزرگی خواهد بود اگر دولت از فرصت های پیش رویش به بهترین شکل و در جهت ثبات اقتصادی ، استفاده لازم را بعمل نیاورد .
بی شک در فرصت 6 ، 7 ماهه از عمر مدیریتی دولت روحانی ، دولت می تواند در عرصه اقتصاد قوی تر و منسجم تر عمل کرده و حداقل انتظار این است که بیش ازاین اجازه ندهد که سودجویان و دلالان اقتصادی با سوء استفاده از خلاء ها و شکاف های موجود در سیاست های اقتصادی ، خون مردم را در شیشه کنند . باور کنید اگر دولت فارغ از بازگشت یا عدم بازگشت امریکا به برجام ، سفت و سخت رسیدگی به وضعیت اقتصادی مردم و رفع تنگناهای موجود را در جهت گشایش اقتصادی مورد توجه قرار دهد ، می تواند تا حدود زیادی و در همین زمان محدود نیز ، پاسخی مثبت به انتظارات مردمی بگوید .
اینکه صرفا خواسته شود آدرس مشکلات اقتصادی امروز به کاخ سفید سنجاق شود ، اشتباه بزرگ تاریخی خواهد بود و امیدواریم دولت حسن روحانی با تجدید نظر در سیاست های اقتصادی و نگاه به درون ، مشکلات سر راه تولید کنندگان داخلی را از پیش رویشان بردارد . طبیعتا رونق تولید و میدان دادن به صاحبنظران خبره و دلسوز اقتصادی در جهت پیچیدن نسخه های شفابخش برای اقتصاد ایران ، می تواند رشد اقتصادی را در پی داشته و از حجم مشکلات معیشتی امروز مردم بکاهد .
گرچه با پیروزی " جو بایدن " این امیدواری در بین دولتمردان ایران زنده شده که با بازگشت امریکا به برجام ، توافق هسته ای دوباره زنده خواهد شد و بار عمده ای از تحریم ها از دوش اقتصاد ایران برداشته می شود ، اما باید تاکید کنیم که اتکاء مسوولان کشوری در راه رفع مشکلات معیشتی مردم باید به داخل باشد .
نویسنده : حجت اله اکبرآبادی منبع : فرهنگ ایرانیان
ثبت دیدگاه