نجیف بن بندر السدیری که به عنوان نماینده عربستان سعودی در اردن نیز فعالیت میکند، به عنوان اولین سفیر غیرمقیم عربستان سعودی در تشکیلات خودگردان فلسطین و البته به عنوان سرکنسول کشورش در اورشلیم معرفی شد. او قرار است همچنان در امان پایتخت اردن مستقر باشد.
السدیری هر از چند گاهی برای ایفای این دو نقش جدید به اورشلیم سفر خواهد کرد. الی کوهن وزیر امور خارجه اسرائیل میگوید که «با این حال عربستان سعودی برای تعمیق روابط خود با فلسطینیها فعلأ به دنبال ایجاد یک اقامتگاه دیپلماتیک دائمی در اورشلیم نیست.
در شرایطی که السدیری ممکن است با مقامات فلسطینی دیدارهایی نیز داشته باشد، اما به گفته الی کوهن در مصاحبه با یک ایستگاه رادیویی مستقر در تلآویو؛ «السدیری به هیچ وجه در اورشلیم حضور رسمی نخواهد داشت». الی کوهن اوایل هفته گذشته در توضیح دلیل این تصمیم گفته بود ک «ما اجازه این کار را نخواهیم داد»!
نزدیکی اسرائیل و عربستان سعودی
انتصاب السدیری به عنوان سفیر عربستان سعودی در دولت خودگردان فلسطین در حالی صورت میگیرد که عربستان سعودی و اسرائیل در حال ایجاد و نزدیکتر کردن تدریجی روابط خود هستند. با این حال عربستان سعودی برخلاف کشورهایی مانند امارات متحده عربی، بحرین، مراکش و سودان، هنوز توافقنامه ابراهیم را امضا نکرده است. این توافقنامهای است که روابط اعراب با اسرائیل را پس از چندین و چند دهه تنش عادی میکند.
با این حال عربستان سعودی مدتهاست که آشکارا نشان داده که با این اقدام مخالف نیست. به عنوان مثال این کشور سال گذشته برای اولین بار اجازه پرواز مستقیم از اسرائیل به مقاصدی مشخص در عربستان سعودی را صادر کرد.
عادیسازی روابط اسرائیل و عربستان یکی از اهداف سیاست خارجی جو بایدن رئیسجمهور ایالات متحده آمریکاست. پس از میانجیگری دولت ترامپ در امضای توافقنامه ابراهیم یا آبراهام، بایدن در حال حاضر به دنبال این است که راه را برای رسیدن به توافقی مشابه بین اورشلیم و ریاض هموار کند. این امر حتی از نظر نمادین نیز اهمیت بیشتری نسبت به توافقات قبلی با سایر کشورها خواهد داشت.
یوزی ربیع مدیر مرکز مطالعات خاورمیانه و آفریقا در موسسه موشه دایان میگوید که «عربستان خود را به عنوان یکی از کشورهای عربی و به عبارت بهتر در ردیف دیگر کشورهای عربی نمیبیند».
او به دویچهوله میگوید: «عربستان سعودی خودش را به عنوان رهبر جهان عرب و جهان اسلام میشناسد. این ظرفیت به آنها این امکان را میدهد موضع و نگاهشان در مورد رابطه با اسرائیل و فلسطینیها چیزی بیش از یک موضوع دوجانبه ساده باشد».
انتصاب السدیری نشان دهنده تغییر سیاست خارجی عربستان به نفع تشکیلات خودگردان فلسطین است. به عبارت بهتر در میان همبستگی و همدلی عمومی که با تشکیلات خودگردان فلسطین وجود دارد، سعودیها با این کار نشان میدهند که در حال تغییر دادن سیاست خارجی خود هستند.
پادشاهی عربستان سعودی قبلاً تحت حکمرانی محمد بنسلمان ولیعهد این کشور از سیاستهای قبلی خود فاصله گرفته بود.
گیدو اشتاینبرگ کارشناس امور خاورمیانه در مؤسسه آلمانی امور امنیتی و بینالمللی در برلین در دسامبر ۲۰۱۸ در این زمینه نوشته که «در نظر ولیعهد، تشکیلات خودگردان فلسطین یکی از موانع آزاردهندهای است که جلوی روابط عربستان سعودی با اسرائیل را میگیرد و او میخواهد هرچه سریعتر این مانع را برطرف کند».
نگاه مخالف ولیعهد محمد نسبت به تشکیلات خودگردان فلسطین در جهان عرب واکنشهای خوبی به دنبال نداشته است. آنا جیکوبز کارشناس امور کشورهای حاشیه خلیج فارس در گروه بینالمللی بحران در این زمینه به دویچهوله میگوید: «رهبری عربستان از افکار مخاطبان داخلی خود و اهمیت تداوم مسئله فلسطین در میان مردم عربستان و البته دیگر کشورهای سراسر جهان عرب آگاه است».
در واقع، بسیاری از اعراب همچنان احساس همبستگی شدیدی با تشکیلات خودگردان فلسطین دارند. بر اساس شاخص افکار عربی در سال 2020 که در جریان آن از مردم 14 کشور مختلف عربی نظرسنجی شده، 76 درصد از پاسخ دهندگان میگویند که مسایل فلسطین به همه اعراب ارتباط دارد.
منبع: شفقنا به نقل از دویچه وله
ثبت دیدگاه