نکته قابل توجه این که مقامات بلندپایه ایالات متحده به کشورهای مختلفی سفر کرده و در بازدید از آنها در مورد ایدههایی برای دولت آینده غزه از جمله نقش بالقوه اعراب در این منطقه بحث و گفتگو کردهاند.
یکی از این افراد آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا بوده که از روز اول جنگ بر لزوم عدم اشغال غزه توسط اسرائیل- پس از پایان درگیری کنونی با حماس- تاکید کرده است.
او حتی پس از نشست مشترکی با وزرای خارجه گروه جیهفت هم گفته که اگرچه به احتمال زیاد ممکن است در این منطقه شاهد یک دوره انتقالی پس از مناقشه جاری باشیم، ولی اصلی و مرکزی را در حکومت غزه مردم فلسطین باید داشته باشند- و ایفا کنند.
در این میان، البته، بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل بارها و بارها ادعا کرده که اسرائیل برای مدت نامشخصی پس از درگیری با حماس، مسئولیت امنیتی نوار غزه را بر عهده خواهد گرفت.
با این حال، هر بار در نقطه مقابل ادعای اسرائیل نیز، کاخ سفید پاسخی صادر کرد و در قالب پیام یا بیانیهای اعلام کرده که ایالات متحده آمریکا با اشغال مجدد غزه توسط ارتش اسرائیل- در هر مرحلهای پس از جنگ- مخالفت خواهد کرد.
اگر چه رویترز به نقل از جان کربی سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید این بحثها را بحثهای دوستانه عنوان کرده و به تاکید و تصریح گفته است که «اسرائیل و ایالات متحده آمریکا به عنوان دوستان دیرینه یکدیگر لازم نیست در هر موضوعی با هم به توافق برسند».
حالا در بحبوحه چنین صحبتها و بحثهایی، با اوجگیری نبرد در میدان جنگ به نظر میرسد که بحثها در مورد مدیریت آینده غزه پس از جنگ نیز در روزهای اخیر افزایش یافته است.
یک منبع آگاه- که نمیخواست نامش فاش شود- در این زمینه به الشرقالاوسط میگوید که گفتگوهایی در مورد آینده غزه بعد از پایان جنگ اسرائیل با حماس توسط بیش از یک مقام غربی مورد بحث و تائید قرار گرفته است.
طبق تصریحات موکد و مکرر این منبع موثق؛ فعلا هر دو طرف بر ارائه کمک و دستیابی به آتشبس بشردوستانه تمرکز دارند: «در شرایطی که مشخصاً ایدههای پس از جنگ ارزش مطالعه دارند، اما طبیعی است که اولویتهای بشردوستانه عاجل و فوری وجود داشته باشند».
این منبع همچنین تاکید کرده که «آینده غزه باید بخشی از یک راهحل جامع بر اساس اصول و قطعنامههای مشروعیت بینالمللی و راه حل دو دولتی باشد».
اخیراً نظرات مختلفی در این زمینه- چه از طریق اظهارات مقامات بلندپایه و سیاستمداران اسرائیلی و چه از طریق درز اخبار و اطلاعات به رسانههای غربی- مطرح شده است.
رهبر اپوزیسیون اسرائیل یایر لاپید در این میان پیشنهاد کرده که «بعد از حماس باید کنترل غزه با تشکیلات خودگردان فلسطین باشد». این در حالی است که ایهود باراک نخستوزیر سابق اسرائیل هم گفته که «پس از پایان حماس، ممکن است یک نیروی چند ملیتی عربی نیاز به کنترل غزه داشته باشد».
منبع: شفقنا
ثبت دیدگاه