خاورمیانه در مسیر مورد نظر «جو بایدن»
  • بهمن 18, 1402 ساعت: ۱۳:۱۵
  • شناسه : 75615
    3
    روزنامه نیویورک‌تایمز در یادداشتی به قلم توماس فریدمن نوشت: [تعمق در اوضاع و احوال خاورمیانه ما را به این نتیجه می‌رساند که] دکترین بایدن در مورد خاورمیانه دارد شکل و فرم خودش را پیدا می‌کند. این روزنامه هم‌چنین در ادامه نوشته که استراتژی اصلی دکترین بزرگ بایدن را مواردی مانند رویکرد تلافی‌جویانه در قبال جمهوری اسلامی ایران و متحدانش، پیگیری طرح تشکیل کشور فلسطین و عادی‌سازی روابط عربستان سعودی با اسرائیل تشکیل می‌دهند.
    پ
    پ

    توماس فریدمن نوشت: من در زمینه گسترش بحران خاورمیانه به دو چیز باور دارم؛ اول این که به نظر می‌رسد که مواضع ایالات متحده در قبال جنگ چند جبهه‌ای که غزه، ایران، اسرائیل و در کل، سراسر منطقه را در بر گرفته، استراتژی جدید دولت بایدن برای رسیدگی به این بحران است که با وضعیت جدی و خطرناک خاورمیانه مواجه شده است؛ و دوم هم این‌که اگر چنین دکترین بزرگ و جسورانه‌ای در کار نباشد، بحران در سراسر منطقه جوری متاستاز خواهد کرد که نتیجه‌اش تقویت ایران، انزوای اسرائیل و کاهش توانایی و نفوذ آمریکا برای تاثیرگذاری بر وقایع خاورمیانه خواهد بود. بایدن در این دکترین- که من «هم‌گرایی برنامه‌ریزی با تفکر استراتژیک» نامیده‌ام؛ سه مسیر را دنبال می‌کند.

    اولین مسیر استراتژی جدید دولت بایدن در خاورمیانه؛ واکنش به حملات پهپادی منتهی به کشته شدن سه سرباز آمریکایی در منطقه است که در قالب رویکرد نظامی تلافی‌جویانه در قبال جمهوری اسلامی ایران و گروه‌های نیابتی مورد حمایتش پیگیری خواهد شد.

    مسیر دوم پیگیری طرح دیپلماتیک امریکا در زمینه ترویج ایده تشکیل کشور فلسطینی در منطقه خواهد بود. اتفاقی که نیازمند این است که کشور غیرنظامی فلسطین در کرانه باختری و نوار غزه از سوی آمریکا به رسمیت شناخته شود- که این هم زمانی روی خواهد داد که فلسطینی‌ها با ایجاد مجموعه نهاد‌ها و قابلیت‌های معتبر دنیا را به این اطمینان برسانند که فلسطین قرار نیست تهدیدی برای اسرائیل به شمار آید

    .در مسیر سوم هم موضوع عادی‌سازی روابط عربستان سعودی و اسرائیل دنبال خواهد شد- که البته این هم مستلزم پذیرش روند دیپلماتیک منجر به تشکیل یک فلسطین غیرنظامی به رهبری تشکیلات خودگردان فلسطینی خواهد بود. اهدافی که اگر دولت بایدن بتواند به هر سه آن‌ها دست یابد، دستاوردی چنان بزرگ حاصل خواهد آمد که می‌تواند بزرگ‌ترین تغییر استراتژیک در خاورمیانه را- از زمان پیمان کمپ‌دیوید در سال ۱۹۷۹ به بعد- موجب شود.

    منبع: شفقنا

    ثبت دیدگاه

    • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
    • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.