به گفته نویسنده این مطلب؛ هیچ کدام از دو طرف منازعه به پیروزی قاطع و اجتنابناپذیر نخواهد رسید- و تاکنون هم چنین نتیجهای در این جنگ به دست نیامده است. در واقع، به نظر میرسد که پیروزی قاطع و محض در این جنگ بدون تلاش و حضور شرکا و متحدان دیگر و به عبارت بهتر بدون فشار از جانب اشخاص ثالث به دست نیامده و نخواهد آمد. با این وجود، نتیجهگیری و در واقع فرجام بالقوه قطعی و شدید درگیری غزه از طریق در نظر گرفتن معیارها و استانداردهایی به دست میآید که گزینههای موجود در این رویداد به دست میدهند. نتایجی که همگی نیز- به نوبه خود- گزینههای اسفباری میتوانند باشند که از این جنگ مرگبار حاصل خواهند آمد.
اگر اسراییل در جنگ غزه به پیروزی برسد، تصور و طرز فکری وحشتناک بر منطقه حاکم خواهد شد: حق با کسی است که زور و قدرت دارد و جز این چیزی درست نیست. این یعنی تکنولوژی کور بر انسانها چیره شده و بر آنها و زندگیشان ارجحیت خواهد داشت. در نتیجه؛ یک طرز فکر ارباب-رعیتی بسیار خطرناک در سراسر منطقه گسترش خواهد یافت و این معیار را به دست خواهد داد که اعراب را فقط میتوان از طریق ارعاب و وحشت از میدان به در کرد؛ چرا که ترس تنها زبانی است که آنها میفهمند.
چنین فرجامی میتواند دلالت بر سلسلهمراتب نژادپرستانهای داشته باشد- که به موجب آن ارزش و اهمیت یک انسان اسرائیلی به صراحت بیشتر از یک انسان فلسطینی (و به طریق اولا یک انسان عرب) است و به عبارت بهتر یک کودک اسرائیلی را ارزشمندتر از یک کودک فلسطینی میتوان دانست. این یعنی دومی را میتوان به هر دلیلی کشت و این در حالی است که کشتن طرف اسرائیلی را حتی تصور هم نمیتوان کرد. فرجام این «جنگ تمدنی» که تمام طرفهای متخاصم به دنبال آن هستند، به تحقیر فرهنگ و ارزشهای عربی تبدیل خواهد شد- و شکلی به خود خواهد گرفت که تمایزی بین اسامه بنلادن و هیچ فعال عرب دیگری وجود نخواهد داشت و احتمالاً با الگوی حملات مختلف علیه گروهها و افراد عرب در چهار گوشه جهان همراه خواهد بود.
این پیروزی، از سوی دیگر، به تمایلات انتقامجویانه کسانی منجر خواهد شد- که شکست خوردند. این سرخوردگی به معنای افزایش جریانات یهودیستیزانه نیز میتواند باشد- که با حمله و تجاوز به افراد یا گروههای یهودی همراه خواهد شد و در نتیجه نوعی همذاتپنداری بین مخالفت با دولت یهودیان و جریانات یهودیستیزی ایجاد خواهد شد.
با وجود نگاههای مثبتی که شماری از کارشناسان خوشبین دارند؛ پیروزی اسرائیل در جنگ غزه، از نظر سیاسی به توقف و نابودی اغلب توافقنامههای سیاسی در منطقه منجر خواهد شد و از سوی دیگر پیشنهادات احتمالی صلح به فلسطینیها نیز چیزی بیش از فرصتی برای تسلیم شدن- با صراحت و بدون ابهام- نخواهد بود. میتوان فرض کرد که در صورت چنین فرجامی شهرکنشینان یهودی در کرانه باختری نیز همچنان به مصادره و الحاق زمینهای بیشتر و اخراج و هجوم به تعداد بیشتری از مالکان فلسطینی آنها ادامه خواهند داد. اتفاقاتی که در چنین منطقهای میتواند به معنای وقوع درگیریها و جنگهای برادرکشی بیشتر در کرانه باختری و حتی در بخشهایی از لبنان و سوریه باشد!
منبع: شفقنا به نقل از الاشرق الاوسط
ثبت دیدگاه