اگر مردم امیدوار به حل مشکلاتشان باشند، حضور پررنگی در انتخابات خواهند داشت. نامزدهای انتخاباتی نیز باید به جای جدل از برنامههای عملی خود در دوران ریاستجمهوری بگویند تا مردم استقبال بیشتری از صندوقهای رای داشته باشند. لذا بهنظر میرسد که مشکلات جامعه راهحل داخلی دارد و نباید همهچیز را به تحریمها مربوط کرد. در این راستا برای بررسی انتخابات پیش رو ، میزان مشارکت مردم و رویکرد جریانهای سیاسی «آرمان ملی» با امیررضا واعظی آشتیانی فعال سیاسی اصولگرا به گفتوگو پرداخته است که میخوانید.
با توجه به مسائل پيش آمده در سال 98، خصوصا مشارکت پايين مردم در انتخابات دوم اسفند، تحليل شما از روشهاي افزايش مشارکت مردم در انتخابات رياستجمهوري چيست؟
انتخابات رياستجمهوري يک انتخابات با اهميت مانند انتخابات مجلس است. مردم ميخواهند رئيس قوهمجريه خود را انتخاب کنند و حضور آنان ميتواند پرشورتر از هميشه باشد. نکته مهمتر اين است که مجلس بايد با توان قانونگذارياش، قوانيني براي افزايش کارآمدي دولت وضع کند. مردم در انتخابات سال گذشته به سمت تغيير نگرش در انتخابهاي خود حرکت کردند. چيزي در حدود 80درصد از نمايندگان ما در دوره فعلي تغيير کردند. با توجه به اتفاقاتي که در مجلس دهم رخ داد، مردم نيروهاي جديدي با ديدگاههاي جديد را انتخاب کردند. معتقدم مردم ميخواهند در انتخابات پيش رو دولتي را انتخاب کنند که مکمل مجلس باشد، تا چالشهايي که گريبانگير کشور شده است را با همکاري هم رفع کنند، البته چالشهاي فعلي کشور با يک دوره 4ساله حل نخواهد شد اما بخشي از آن قابل حل است. ما بايد اين واقعيت را بپذيريم که بخش قابل توجهي از مشکلات امروز کشور، ناتواني مديريتي است. گاهي تلاش ميشود تا ناکارآمدي مديريتي پنهان شود و همه چيز به تحريم گره بخورد. نگاه اين افراد به توانمندي داخلي و انتخاب مديران بر مبناي شايستگي نيست. اميدوارم انتخابات پيش رو انتخابات پرشوري باشد و در عين حال کسي به رياست دولت برسد که به سمت انتخاب مديران توانمند، کارآمد و شجاع برود.
تحليل شما از ميزان مشارکت مردم در انتخابات اين است که اگر نامزدها در انتخابات 1400 برنامه خود را به خوبي ارائه دهند، شاهد افزايش مشارکت در انتخابات خواهيم بود؟
مردم بهدنبال ديدن برنامه کانديداها هستند. متاسفانه ما در هيچدورهاي برنامه مدوني از کانديداهاي سياسي نداشتيم. نامزدها بيشتر بهدنبال تسويهحسابهاي سياسي و تحقير ساير نامزدها مقابل تصوير صدا و سيما بودند. اين دوره فرصتي براي بازگو کردن اهداف و برنامهها خواهد بود. صدا و سيما نيز بايد در برنامههاي انتخاباتي همين را از نامزدها مطالبه کند. ما نبايد بهدنبال بازي سياسي و تحقير باشيم. نامزدها برنامههاي خود براي مسائل فرهنگي، سياسي، اجتماعي و اقتصادي را روشن کنند. نگاهي که پيش از اين مطرح بود، ارتباطي با مردمسالاري و آزادي گفتوگو نداشت. از نظر من بهترين کار ارائه برنامه است. برنامهها و اهدافي که نامزدها ارائه ميکنند، بايد مبتني بر برنامههاي 5ساله و 20ساله کشور باشد. نامزدها به مردم بگويند که ميتوانند برنامههاي خود را با کارآمدي و کمترين هزينه اجرائي کنند. مردم از رفتارهايي که در گذشته انجام شده خسته هستند. مردم بهدنبال افراد کارآمدي هستند که مشکلات آنان را حل و فاصلههاي ايجاد شده در جامعه را حل کنند. شرايط بايد به سمت و سويي برود تا زماني که مردم پاي گيرندههاي خود مينشينند. ضمنا تمامي گروههاي سياسي از همين امروز دست از انگ زدن به يکديگر بردارند و براي يکبار هم که شده سياستورزي را جايگزين سياسيبازي و بازي با افکار عمومي کنند.
بهنظر شما در انتخابات رياستجمهوري بيشتر چه افرادي و از کدام جبهههاي فکري نامزد شرکت در انتخابات خواهند شد؟
قطعا در طيف اصولگرايي در ابتدا ممکن است تنوعي در ميان نامزدها وجود داشته باشد اما سازوکار فعلي اين است که به يک کانديد واحد برسند. در ميان اصلاحطلبان هم بهنظر ميرسد که به يک يا دو کانديد واحد اجماع خواهند کرد. تحليل من اين است که انتخابات اين دوره انتخابات پرشوري خواهد بود. ممکن است از ساير ديدگاهها نيز کانديداهايي حضور پيدا کنند، اما بايد ديد شوراي نگهبان طبق فرآيندهاي قانوني پيشبيني شده، در تاييدصلاحيتها چه رويکردي خواهد داشت و چه افرادي را تاييد خواهد کرد. زماني که افراد مشخص شدند، بهتر ميتوان در خصوص برنامههاي آنها اظهارنظر کرد.
حضور فعال مردم در انتخابات را تا چه حد براي بهبود شرايط اقتصادي و معيشتي موثر ميدانيد؟
دشمن و مخالفين نظام تبليغ ميکنند که حضور مردم در انتخابات کمرنگ خواهد بود، اما مطابق آمارهاي موجود، ميزان حضور مردم در حد استانداردهاي ساير نقاط دنيا است. شايد مشارکت نسبت به سالهاي پيش کمتر بوده باشد اما در حد استانداردهاي دنيا بوده است. حضور مردم بستگي به رفتارهاي سياسياي بستگي دارد که از همين امروز شاهد آن خواهيم بود. بايد ببينيم که نوع اظهار نظرها و صحبتها توسط نيروهاي سياسي به چگونه است. اينکه گروههاي سياسي ميخواهند بحثهاي مايوسکننده و چالشبرانگيز را دنبال کنند يا بهدنبال بحثهاي کارشناسي و منطقي هستند، اين موضوع ميزان در حضور مردم اثرگذار است. معتقدم جريانهاي سياسي ميتوانند نقش پررنگي در حضور يا عدم حضور مردم ايفا کنند. مردم از بابت مسائل اقتصادي و معيشتي ناراحت و نگرانند، هرچه اميدواريهاي عملي بيشتر باشد و مردم شاهد برنامههاي موثر باشند، تاثير مفيدتري بر حضور مردم خواهد داشت. همه آحاد مردم در پرشور کردن انتخابات دخيل هستند. تا زماني که اتحاد به وجود نيايد و به اين مهم بيتوجه باشيم، گرهاي باز نخواهد شد. در اين صورت با چالشي جدي مواجه خواهيم بود. اميدوارم براي يکبار هم که شده، سرود اتحاد را در جهت منافع نظام مقدس جمهوري اسلامي بخوانيم و کاري کنيم تا کساني که تلاش ميکنند حضور مردم کمرنگ باشد، مايوس شوند. مردم از اين طريق ميتوانند با يک باور قلبي و با اين نگاه که به اميد خدا شرايطشان در دولت آينده بهتر خواهد، پاي صندوقهاي راي حاضر شوند. هر دولتي که مشغول به کار شده فعاليتهاي مفيدي داشته و همچين کارهاي بر زمين ماندهاي دارد. اميدواريم که دولت آينده کارهاي بر زمين مانده را به سر انجام برساند، تا گره از کار مردم باز شود.
ثبت دیدگاه