«آیا موفقیت اوکراین در جبهه دنیپرو موجب خروج جنگ از بن‌بست می‌شود؟»
  • آبان 27, 1402 ساعت: ۱۵:۰۰
  • شناسه : 69325
    3
    اعلام روز گذشته کی‌یف مبنی بر به دست گرفتن کنترل مواضعی در کرانه شرقی رودخانه دنیپرو که روس‌ها در منطقه خرسون در جنوب اوکراین تحت تصرف داشتند، موجب شکسته شدن وضعیت ثبات و رکود در خطوط تماس جبهه‌های جنگ شده است، در حالی که طی چندین هفته گذشته به دلیل حملات تجاوزکارانه اسرائیل به نوار غزه، جنگ اوکراین تقریبا به شکل کامل از دستور کار سیاسی و رسانه‌ای جهانی خارج شده بود.
    پ
    پ

    در بازه زمانی مشابه در سال گذشته، روسیه در معرض یک سری حملات در شرق اوکراین قرار گرفت که موجب عقب نشستن از استان خارکف و حادثه بمباران پل کریمه که سرزمین اصلی روسیه و این شبه جزیره را به هم متصل می‌کند و نیز عقب نشینی نیروهای روس از کرانه غربی رودخانه دنیپرو شد. در آن روزها حملات پی در پی ادامه داشت و برخی از کارشناسان روسی حتی از شکست احتمالی در درگیری با اوکراین و آغاز شمارش معکوس برای تحویل مناطق بیشتر به طرف اوکراینی صحبت می‌کردند. در مقابل، حالت خوش‌بینی در غرب و اوکراین حاکم شده بود، گویی با یک حمله قاطع، کار ارتش روسیه و حکومت پوتین تمام شدنی است اما با نزدیک شدن به پایان پاییز دوم جنگ و البته پیش از اعلام تحولات روز گذشته دنیپرو، جبهه‌های جنگ در اوکراین شاهد وضعیت ثبات و رکود بود.

    در همین ارتباط، فرماندهی نیروی دریایی اوکراین دیروز جمعه اعلام کرد: «نیروهای وزارت دفاع اوکراین سلسله عملیاتی موفقیت‌آمیز در ساحل شرقی رودخانه دنیپرو انجام دادند و با همکاری سایر واحدهای رزمی، نیروی دریایی اوکراین توانست جای پایی در کرانه شرقی رود به دست آورد.»

    در این بیانیه همچنین آمده است: «تلفات سنگین به نیروهای روس وارد شد.» اماا اواخر روز گذشته، ستاد کل ارتش اوکراین از «درگیری شدید و مداوم» در ساحل شرقی رودخانه دنیپرو صحبت کرد.

    به گفته فرماندهان ستاد کل ارتش اوکراین، هدف از عملیات جاری آن است که «دشمن را تا آنجا که ممکن است از ساحل رودخانه دنیپرو دور کنیم.»

    این هدف در واقع به منظور جلوگیری از گلوله باران شهر خرسون و سایر مناطق تحت کنترل اوکراین در ساحل راست رودخانه دنیپرو دنبال می‌شود.

    این اولین موفقیت ارتش اوکراین در طول عملیات ضد تهاجمی خود پس ازبازپس‌گیری روستایی در منطقه جنوبی زاپروژیا محسوب می‌شود که ماه اوت گذشته کی‌یف از آن خبر داده بود.

    کی‌یف پس از موفقیت قبلی در عملیات ضد تهاجمی خود امیدوار بود که فتح بدست آمده در زاپوریژیا امکان عبور از خطوط دفاعی روسیه و آزادی سرزمین‌های بیشتری از مناطق اشغالی را فراهم کند، اما ارتش اوکراین پس از آن با قدرت تدافعی بیشتر روسیه در پیش‌برد این راهبرد ناکام ماند.

    فتح مواضعی در کرانه چپ رودخانه دنیپرو می تواند زمینه تدارک حمله بزرگتری را در جنوب برای ارتش اوکراین فراهم کند.

    این اقدام اما نیازمند استقرار شمار زیادی نیرو و فراهم کردن خودروها و تجهیزات لازم برای پیشروی در مناطق صعب العبور و جاده‌های شنی و باتلاقی کرانه چپ رودخانه دنیپرو است.

    پیش از تحولات دنیپرو، اخباری جنگ اوکراین به صورت کسل‌کننده در روسیه دنبال می‌شد و در این میان، مسکو برای خسته و فرسوده کردن کی‌یف، کاهش حمایت غرب، و عدم تمایل به تقویت حمایت نظامی از اوکراین دلخوش کرده بود؛ به گونه‌ای که زندگی به خصوص در بخش اقتصادی به شکل عادی در روسیه در جریان باشد به ویژه که این کشور در آستانه انتخابات ریاست جمهوری در ماه مارس آینده قرار دارد و انتظار می‌رود «ولادیمیر پوتین» برای یک دوره جدید بر کرسی ریاست جمهوری تکیه زند.

    در این رابطه، «الکساندر چالنکو»، روزنامه‌نگار متخصص در امور اوکراین و مقیم مسکو، معتقد است: «کی‌یف و حامیان غربی آن توانایی ارتش روسیه را برای مقاومت در برابر حمله نادرست ارزیابی کرده‌اند، وی در عین حال اذعان کرد که روسیه نیز قادر به پیشروی در جبهه نیست.

    چالنکو در گفت‌وگو با العربی الجدید می‌گوید: «ضدحمله اوکراین منجر به دستیابی به هدف استراتژیک خود یعنی کنترل شهر ملیتوپل در منطقه زاپورژیا و رسیدن به ساحل دریای آزوف نشد که بر اساس برآوردهای اشتباه انجام شد که ارتش روسیه به عنوان ارتش قرن بیستمی عملکرد ضعیفی از خود نشان خواهد داد.»

    چالنکو توانایی نیروهای روسی برای مقابله با ضدحمله را به چندین عوامل، مانند ایجاد «خط دفاعی سوروویکین»، بکارگیری پهپادهای خارجی انتحاری، استفاده از داوطلبان و شرکت واگنر نسبت می‌دهد که اعضای آن نقش تعیین کننده‌ای در کنترل شهرهای سولدار و باخموت ایفا کردند.

    با این حال، چالنکو به ناتوانی روسیه در کنترل هر شهر بزرگ دیگری اذعان می‌کند و می‌افزاید: «روسیه فاقد تسلیحات مدرن، مشابه سلاح‌هایی است که کشورهای ناتو در اختیار اوکراین قرار داده‌اند، است لذا پیشروی در جبهه در شرایط برابری شمار نظامیان دشوار است همچنین پوتین نمی‌تواند فرمان بسیج عمومی جدیدی اعلام کند چرا که مردم استقبالی از آن نخواهند کرد و حاضر به فدا کردن جان خود نیستند.

    چالنکو در پایان می‌گوید: «با توجه به دشواری جنگ‌های خیابانی و تعداد زیادی تلفات، کنترل شهرها با استفاده از روش‌های نظامی مستقیم، فایده‌ای ندارد، بنابراین باید بر فرسودن توان اوکراین تمرکز کنیم نه وارد کردن شکست به این کشور.»

    از سوی دیگر، «ماکسیم یالی»، استاد گروه روابط بین‌الملل در دانشگاه ملی هوانوردی در کی‌یف، معتقد است که بن‌بست در جبهه به دلیل وضعیت برابری بین نیروهای روسیه و اوکراین است اما با دستیابی اوکراین به جنگنده های F-16، احتمال رسیدن کی‌یف به موفقیت‌های نظامی دور از ذهن نیست.

    یالی در گفت‌وگو با العربی الجدید گفت: «وضعیت برابری میان دو کشور وجود دارد، زیرا اوکراین توانست کمبود توپخانه را جبران کند اما روس‌ها استحکامات مهمی را ایجاد کردند که شامل یک خط دفاعی و میادین مین‌گذاری شده است، آنها همچنین با شرایط جدید جنگی از طریق استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین سازگار شدند بنابراین وضعیت برابری تکنولوژیکی ایجاد شده است.»

    با این حال، یالی معتقد است که وضعیت در جبهه به بن‌بست کامل نرسیده است، وی اظهار داشت: «ضد حمله به موفقیت‌های مهمی دست یافت مانند مجبور کردن بخش عمده‌ای از ناوگان دریای سیاه روسیه به ترک شبه جزیره کریمه و حرکت به سمت نووروسیسک و برنامه‌ریزی برای ایجاد پایگاهی در آبخازیای گرجستان، که خطر حمله موشکی را کاهش داد همچنین از دیگر موفقیت‌های ضدحمله اوکراین باید گفت که دیگر کشتی‌های روسی به اودسا (اوکراین) نزدیک نمی‌شوند.»

    منبع: شفقنا

    ثبت دیدگاه

    • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
    • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.