استراتژی جدید آمریکا؛ آیا مقدمه‌ای برای به رسمیت شناختن دولت طالبان است؟
  • بهمن 18, 1402 ساعت: ۱۲:۳۰
  • شناسه : 75608
    2
    وززارت امور خارجه آمریکا استراتژی جدید تعامل با دولت طالبان را که توسط این گروه در سال ۲۰۲۱ میلادی پس از خروج نیروهای آمریکایی از این کشور شکل گرفت، صادر کرد. این چارچوب کلی موضع واشنگتن در قبال تحولات اخیر در منطقه و افغانستان را تبیین کرده است.
    پ
    پ

    این استراتژی ۴ حوزه مهم را مشخص می‌کند که عبارتند از: مبارزه با «تروریسم»، کمک های اقتصادی، خدمات کنسولی برای شهروندان آمریکایی در داخل افغانستان و کمک به افغان‌هایی که مایل به مهاجرت به آمریکا هستند، این استراتژی همچنین تاکید می‌کند که واشنگتن «به دفاع از حقوق اساسی مردم افغانستان، به ویژه زنان و دختران ادامه خواهد داد.»

    «حکمت جلیل»، نویسنده و پژوهشگر سیاسی در این باره به الجزیره گفت: «از نظر لجستیکی، کمک به افغان‌هایی که به دنبال پناهندگی در امریکا هستند برای واشنگتن آسان‌تر خواهد بود.»

    جلیل افزود: «۸۰ هزار افغان وجود دارند که می‌خواهند به امریکا متحده پناهنده شوند زیرا در دو دهه گذشته با نیروهای آمریکایی کار کرده‌اند و از روند کُند رسیدگی به درخواست‌های خود گلایه‌مند هستند و بازگشت کنسولگری آمریکا به کابل بر وضعیت آنها تأثیر می‌گذارد. علاوه بر این، موجب نظارت نزدیک بر اوضاع امنیتی و سیاسی افغانستان می‌شود.»

    با سقوط جمهوری یا دولت قبلی افغانستان در آگوست ۲۰۲۱، امریکا سفارت خود را در کابل بست و این پایان نمادین دو دهه تعامل نظامی و سیاسی با افغانستان بود.

    در همین ارتباط، «عبدالکبیر نوری»، پژوهشگر روابط بین‌الملل، به الجزیره گفت: «در واشنگتن جریانی وجود دارد که معتقد است وزارت خارجه و نهادهای امنیتی آمریکا می‌توانند بدون حضور نظامی در افغانستان از منافع این کشور در افغانستان دفاع کنند، لذا در حال بررسی بازگشایی کنسولگری در کابل هستند.»

    کارشناسان امور افغانستان بر این باورند که راهبرد جدید حول محور منافع آمریکا در افغانستان است و نکاتی وجود دارد که به نفع دولت کنونی طالبان است و آن این است که ایالات متحده امریکا نمی‌خواهد این دولت را با استفاده از زور تغییر دهد. بلکه بر راه‌حل مسالمت‌آمیز و اجرای کامل توافقنامه دوحه بین واشنگتن و طالبان تاکید دارد تا افغان‌ها بتوانند دوباره متحد شوند.

    یک منبع در دفتر معاون نخست‌وزیر افغانستان در امور سیاسی معتقد است که نکته مهم و مثبت در استراتژی جدید آمریکا این است که واشنگتن از هیچ مخالف مسلح در افغانستان حمایت نمی‌کند.

    این منبع به الجزیره گفت: «این یک فرصت عالی برای دولت کنونی است و باید از آن استفاده کند تا بتواند با جامعه جهانی اعتمادسازی کند، تا زمانی که واشنگتن به پرونده افغانستان این گونه نگاه می‌کند، طرف‌های دیگر جسارت نخواهند کرد تا از گروه‌های تشکیل شده در خارج از کشور تامین مالی و حمایت کنند و موجب گسترش هرج و مرج در افغانستان شوند.

    این استراتژی، شاخه خراسان داعش را تهدیدی برای توانایی طالبان در تامین امنیت و ثبات در افغانستان و کل منطقه می‌داند و چین، روسیه و ایران را متهم می‌کند که از خروج آمریکا از افغانستان به دستاوردهای استراتژیک و اقتصادی دست می‌یابند یا دستکم واشنگتن را در وضعیت نامطلوب قرار می‌دهند.

    ناظران معتقدند که واشنگتن منتظر بود تا طالبان رفتار و برخورد با مردم افغانستان را تغییر دهد و جریانات سیاسی قبلی را قبول کند و سپس با رژیمی که جامعه جهانی آن را به رسمیت می‌شناسد، تعامل کند.

    «عزیز بارز»، مدیر انستیتوی مطالعات استراتژیک و سیاسی به الجزیره گفت: «اعلام استراتژی جدید رابطه مستقیمی با استقبال رئیس جمهور چین از سفیر جدید افغانستان و به رسمیت شناختن دولت طالبان دارد. هدف از بازگشت به کابل پیگری اهداف امنیتی، ایستادگی در برابر نفوذ کشورهای همسایه و فشار بر طالبان است.»

    این اقدام آمریکا نشان‌دهنده تغییر عمده در سیاست این کشور در قبال افغانستان و منطقه است و به دنبال مکانیزمی برای مقابله با جنبش طالبان بدون به رسمیت شناختن دولت افغانستان به رهبری طالبان است. واشنگتن به دنبال دستیابی به اهداف متعدد امنیتی، سیاسی و اقتصادی است.

    در همین زمینه،«واحد فقیری»، مشاور سابق نیروهای آمریکایی در افغانستان به الجزیره گفت: «سند جدید نشان می‌دهد که واشنگتن بدون به رسمیت شناختن دولت طالبان در حال بررسی افتتاح کنسولگری خود در کابل است.»

    وی اجرای استراتژی جدید قبل از انتخابات ریاست جمهوری در امریکا را دور از ذهن دانست زیرا جو بایدن جرات باز کردن کنسولگری در این زمان حساس را ندارد، زیرا کنگره در حال بررسی موضوع خروج آمریکا از افغانستان و تأثیر آن بر موقعیت واشنگتن در منطقه است.

    در جریان مذاکرات با طالبان در دوحه، واشنگتن تصریح کرد که سفارت آمریکا در کابل فعال باقی بماند، مشروط بر اینکه طالبان موافقت کند بین ۱۲۰۰ تا ۱۸۰۰ سرباز آمریکایی را برای تامین امنیت نمایندگی دیپلماتیک آمریکا در افغانستان نگه داشته شوند اما طالبان این درخواست را رد کرد.

    «ذبیح الله مجاهد»، سخنگوی دولت افغانستان اعلام کرده است: «می‌خواهیم با جامعه جهانی تعامل داشته باشیم و اگر ایالات متحده به افغانستان بازگردد، امنیت و حفاظت لازم را از هیات نمایندگی این کشور فراهم می‌کنیم، ما خواهان باز کردن صفحه‌‌ای جدید و تعامل با همه کشورها هستیم، چیزی وجود ندارد که باعث نگرانی دستگاه دیپلماسی خارجی در کشور شود.»

    منبع: شفقنا

    ثبت دیدگاه

    • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
    • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.