به گزارش فرهنگ ایرانیان ، اما بعضی از مردم و سیاسیون از کاندیدا شدن افراد نظامی راضی نیستند و احساس میکنند که شرایط کشور به سمت برخی محدودیتها حرکت خواهد کرد. اما در مقابل کاندیداهای نظامی شخصیتهای اصلاحطلبی حضور دارند که فعلا به هیچ نتیجه واحدی برای کاندیداتوری سال آینده نرسیدهاند. حال فقط باید منتظر ماند تا ببینیم با این کاندیداهایی که قصد دارند در انتخابات شرکت کنند، مشارکت مردم در انتخابات چگونه خواهد بود. در همین راستا «آرمان ملی» با امیررضا واعظ آشتیانی فعال سیاسی اصولگرا به گفتوگو پرداخته است که در ادامه میخوانید.
سردار دهقان وزير سابق دفاع براي حضور در انتخابات 1400 اعلام کانديداتوري کرد. حضور نظاميان در انتخابات 1400 را چگونه پيش بيني ميکنيد؟
هر جناحي از نظاميها، امنيتي، سياسيها، ديپلمات، يا هر گروهي از نظر قانون اساسي مجاز هستند تا در انتخابات شرکت کنند. همه گروههاي سياسي از نظر قانون اساسي مجاز هستند تا در انتخاباتهاي گوناگون براي کانديداتوري رياست جمهوري ثبتنام کنند. همه گروههاي سياسي ميتوانند در انتخابات مجلس، شوراي شهر يا رياست جمهوري شرکت کنند و حق قانوني آنها حساب ميشود، اما مسأله مهم اقبال مردم به کانديداهايي است که در انتخابات شرکت ميکنند و بايد مردم نسبت به کانديداهايي که از طيف نظاميان در انتخابات شرکت ميکنند، ذوق و شوق نشان دهند. من معتقدم که نبايد نسبت به حضور نظاميان در انتخابات رياست جمهوري آلرژي گرفت و بايد در اين مسأله صبور باشيم. اگر بنا به دولت امنيتي باشد، بدون شک دولت آقاي روحاني امنيتي بود و مردم هم بودند که به سياستمداران امنيتي راي دادند و شايد قبل از انتخاب دکتر روحاني بهعنوان رئيسجمهور هيچکس تصور نميکرد که مردم به افراد امنيتي راي بدهند. امروز هم اگر ما بخواهيم طوري صحبت کنيم که مردم به افراد امنيتي نظري ندارند و مردم به آنها راي نميدهند من احساس ميکنم که در حال اشتباه کردن هستيم. مردم انتخاب ميکنند کانديداهاي نظامي چه مقدار در عرصه انتخابات راي بياورند و احتمال پيروز شدن آنها چنددرصد است. نکته مهمتر اين است که ما بايد شرايط را طوري برنامهريزي کنيم که اکثريت مردم در انتخابات شرکت کنند و حضور مردم پرشکوه باشد. اتفاقا بنده استقبال ميکنم که افرادي با نگاههاي متفاوت وارد انتخابات شوند و اگر شرايط لازم را براي حضور در انتخابات داشته باشند در انتخابات شرکت کنند. شايد حضور اين افراد باعث پرشکوه شدن انتخابات رياست جمهوري 1400 شود و لذا حضور آقاي دهقان و ديگر همکاران آنها بتواند به شرکت کردن مردم در انتخابات کمک کند.
عدهاي از مردم تصور ميکنند حضور نظاميان باعث ايجاد محدوديت در جامعه ميشود. شما فکر ميکنيد مردم از شرکت نظاميان در انتخابات حمايت ميکنند؟
من اين تحليل و تصور را ندارم که مردم از حضور نظاميان در انتخابات نگران هستند و اگر به بحث نظاميها بخواهيم اشاره کنيم، همانطور که عرض کردم دولت دکتر روحاني هم از امنيتيها بود و مردم هيچهراسي از راي دادن نداشتند و فقط بهدنبال آن هستند که مردم براي آنها کاري انجام دهند و من اعتقاد دارم که مردم تعيين ميکنند که چه کساني در انتخابات شرکت ميکنند. ما نبايد زمان خود را براي اينکه گروههايي در انتخابات شرکت ميکنند تلف کنيم و بايد به مشکلات مردم رسيدگي کنيم. مسأله مهم اين است که مشکلات مردم حل وفصل شود و کسي رئيسجمهور شود که بتواند مردم را از زير فشار اقتصادي رها کند و در جهت پيشرفت و استقلال کشور تلاش کند. مهم اين است که کشور از چالههايي که درون آن گرفتار شده رهايي پيدا کند و نبايد مسأله شرکت کردن يک نظامي در انتخابات را خيلي مهم تلقي کنيم. اين که حضور يک نظامي در انتخابات باعث ترس مردم ميشود به عقيده من توهين به شعور مردم است و آنها هستند که انتخاب ميکنند رياست جمهوري آنها با چه گرايش و فکري باشد. ما به مردم نميتوانيم فرمان دهيم که به کانديداهاي نظامي در انتخابات راي ندهيد. در حال حاضر افرادي بايد در انتخابات رياست جمهوري کانديدا شوند که براي حل کردن مشکلات مردم برنامه داشته باشند تا مردم از فشارهايي که زير آن هستند رهايي پيدا کنند. دولتي بايد در سال آينده بر سر کار بيايد که تيم قوي داشته باشد و شرايط کشور را از وضع امروزي که در آن قرار دارد رهايي بدهد. براي مردم اجراي قانون اساسي بسيار مهم است و درخواست دارند که تيمي اداره کشور را بر عهده بگيرد تا بتواند اجراي قانون را براي آحاد مردم از جمله مسئولان محقق کند. خيلي از درگيريها و مشکلاتي که ما در سطح کشور داريم براي اين است که قانوني اساسي در کشور اجرا نميشود و ما شاهد تخلفات، رشوهخواريها و اختلاسها در کشور هستيم. اگر قانوني درست در کشور اجرا نشود ما شاهد اين اتفاقهاي ناراحت کننده در کشور نيستيم و بازهم تاکيد ميکنم که ما نياز به رئيسجمهوري داريم که شرايط کشور را تغيير بدهد و رئيس جمهور آينده ايران از هر طيفي باشد فقط و فقط بايد معضلات جامعه را حل کند و اگر اين شرايط را داشته باشد مردم از او در انتخابات استقبال ميکنند.
اصلاحطلبان اعتقاد دارند که چهرههايي مانند سرداردهقان در انتخابات رياستجمهوري رد صلاحيت نميشوند و اصلاحطلبان با توجه به حضور چهرههاي نظامي در انتخابات چگونه آرايشي بايد براي انتخابات داشته باشند؟
من نه آقاي دهقان را تاييد ميکنم و همينطور ايشان را رد هم نميکنم و البته ايشان سابقه فعاليت زيادي در دولت اصلاحطلبان، احمدينژاد و البته دکتر روحاني داشتهاند. ايشان در دولت دکتر روحاني فعاليت کرده و ما نميتوانيم اظهارنظري درباره کانديدا شدن ايشان کنيم. آقايدهقان با توجه به باورهايي که داشتهاند، تصميم گرفته تا در انتخابات سال آينده کانديدا شوند و البته همکاران ايشان هم اگر بخواهند در انتخابات کانديدا شوند آزاد هستند و مردم هستند که تعيين ميکنند چه کسي براي 8 سال آينده سکان دار کشور شوند. در هر صورت تصور و تحليل من اين است که آقاي دهقان با توجه به باورهاي خود در انتخابات شرکت کردند و شوراي نگهبان هم با توجه به قانون و مقررات کانديداها را تاييد صلاحيت ميکند که شوراي نگهبان به آنها براي تاييد کانديداها استناد ميکند. اين شوراي نگهبان است که بر اساس قوانين موجود حضور کانديداها در صحنه انتخابات را تعيين ميکند. عدهاي از تاييدصلاحيتهاي شوراي نگهبان خوشحال ميشوند و عدهاي هم از ردصلاحيتها ناراحت ميشوند و اين قوانيني که آنها نوشتهاند و بايد به آنها احترام گذاشت. شوراي نگهبان با حضور 6 حقوقدان و 6 فقيه وظيفه دارد تا در انتخابات رياست جمهوري تمامي کانديداها را بررسي کند و تاييد صلاحيت کند. افرادي که در شوراي نگهبان هستند با هيچکس درباره انتخابات تعارف ندارند و وظيفه خود را انجام ميدهند و تصميمهاي خود را بدون هيچ فشاري ميگيرند. ما اگر باور به اين داشته باشيم که به قانون اساسي احترام بگذاريم خيلي از مشکلات ما حل ميشود. من بهعنوان يک فعال سياسي سالها است دغدغه اين را دارم که بايد تمامي کانديداها و مردم به قانون احترام بگذارند تا کشور راه خود را براي سرافرازي طي کند. من نميبنيم که برخي از مسئولان در نظام جمهوري اسلامي به قانون اساسي احترام بگذارند و همواره اين به يک چالش در کشور ما تبديل شده است. مردم از اين اتفاقات ناراحت هستند و بارها ابراز نگراني کردند که قانون در کشور ما براي افراد ضعيف اجرا ميشود. بهنظر من اگر به قانون احترام گذاشته شود در بسياري از عرصه ها مشکلات ما حل ميشود.
با توجه به شرايطي که اصلاحطلبان در آن قرار دارند فکر ميکنيد که آنها با تمام قواي خود وارد فضاي انتخابات ميشوند و چرا برخيها قصد دارند تا افرادي مانند رئيسجمهور دولت اصلاحات و البته محمود احمدي نژاد در انتخابات رياست جمهوري دوباره کانديدا شوند؟
ما به اما و اگرها نبايد در انتخابات سال آينده استناد کنيم و بايد هرکسي که کانديداي رياست جمهوري ميشود قطعا عملکرد و مواضعي که نسبت به انقلاب دارد مشخص باشد و کساني که هم که قصد دارند به شخصيتهايي که تاييد صلاحيت ميشوند راي دهند، قطعا مردم عملکرد آنها را نگاه ميکنند. مانند دولت آقاي روحاني که با فراز و نشيبهاي فراواني که داشته و همه بايد خود را در مشکلات کشور مقصر بدانند و ما نميتوانيم افراد را در دولت آقاي روحاني از هم جدا کنيم و بايد به مشکلات دولت روحاني اعتراف کنيم. البته نه تنها در دولت ايشان بلکه در دولت گذشته هم همه افراد کابينه در مشکلات و دغدغههاي مردم شريک بودند و بايد پاسخگوي مردم باشند. اصلاحطلبان در اين چند سال گذشته به گروههاي مختلفي تقسيم شدهاند. از راديکالهاي اصلاحطلبان و گروههاي مختلفي که هرکدام مواضع خاص خود را دارند، البته برداشت من اين است که اصلاحطلبان با يک نيروي واحد در انتخابات ورود نميکنند و قطعا نسبت به حضورهاي قبلي خود در انتخابات متفاوت خواهند بود. حضور اصلاحطلبان در انتخابات باعث پرشکوه شدن انتخابات و استقبال مردم از انتخابات ميشود و اجماع عمومي جامعه براي شرکت کردن در انتخابات نقش خوبي خواهد داشت و يک رقابت بسيار براي انتخابات خواهيم داشت. اميدوارم در انتخابات سال آينده مردم حضور باشکوهي داشته باشند و مردم به کانديداهاي مورد علاقه خود راي بدهند. همان طور که در ابتداي صحبتهاي خود گفتم رئيس جمهوري که براي 4سال آينده در پاستور حضور پيدا ميکند بايد نقصهاي جامعه را برطرف کند و شبانهروزي براي حل مشکلات مردم تلاش کند. اميدوارم رئيسجمهور بعدي که پيروز انتخابات ميشود متوسل به بدگويي عليه رياستجمهوريهاي قبل نشود و کاستيهاي دولت گذشته را برطرف کند و فعاليتهاي خوب دولت گذشته را ادامه بدهد و اينگونه نباشد که يک دولت چهارساله را فداي بدگويي کردن به دولتهاي ديگر کند. اگر اين نگاه در جامعه وجود داشت که کساني که به وزارت ميرسند، براي حل کردن مشکلات مردم تلاش کنند قطعا مشکلات زيادي از مردم برطرف ميشود، اما درباره کانديداشدن رئيسجمهور گذشته من اعتقاد دارم که رئيسجمهوري که 8 سال در کشور داراي بالاترين درجه اجرائي کشور قرار دارد، کانديدا شدن دوباره اين عزيزان چه مشکلي از کشور حل ميکند؟ رئيسجمهورهايي که با پيروز شدن در انتخابات 8 سال در پاستور حضور دارند بهنظر بنده با توجه به تلاشهايي که انجام ميدهند 8 سال هر آنچه که داشتند براي کشور تلاش کردند. کساني که قبلا رئيس جمهور شدند دوباره در انتخابات کانديدا شوند چه معني دارد و چه کارهايي بنا بوده که شما در دوره رياست خود انجام ندادهايد و قصد داريد بعد از انتخاب شدن دوباره در عرصه انتخاباتي انجام دهيد. متاسفانه در دوران رياست جمهوريهايي که بعد از دوران دفاع مقدس تاکنون داشتهايم ، اتفاقاتي در هر کدام از اين دولتها افتاده که بسيار نادر بوده و بايد به جاي پرداختن به مسائل حاشيهاي به فکر حل کردن مشکلات باشيم. دولتهاي گذشتهاي که بر سرکار بودند، کشور را هر از گاهي تا لبه پرتگاه بردهاند و براي کشور هزينه زيادي درست کردهاند.
ثبت دیدگاه