چوخه را تبدیل به چوگان نکنید!
26 آبان 1399 - 13:51
شناسه : 6736
6
در بین اخبار گوناگون خبری داشتیم مبنی بر اینکه معاون قهرمانی وزارت ورزش هم درگیر ویروس کرونا شده اند. مهدی علی نژاد قبل از اینکه معاون قهرمانی باشند همکار رسانه ای ما هستند و برایش آرزوی تندرستی می کنیم و اطمینان داریم وی با روحیه بالای خوداز این مرحله به سلامت عبور می کند بخصوص که او پزشک هم هست.
نویسنده : سیدرضا فیض آبادی منبع : فرهنگ ایرانیان
پ
پ

و اما حال و روز ورزش خوب نیست و انگار کرونا گرفته است!
سکوت حاکم بر ورزش و بی خیالی و سهل انگاری برخی از مدیران و روسای فدراسیونها به بهانه کرونا کمی بیش از حد نگران کننده شده و در این حال و روز فقط یک تعداد رشته ورزشی با عشق و علاقه مدیرانش سعی می کنند همه سختی ها را به جان بخرند و خود را هم به دل آتش بزنند تا ورزش از حرکت باز نایستد.
مثل فدراسیون کبدی که اردوی ساحلی بانوان را شروع کرده و یک کمپ بین المللی برای تیم های ملی ساحلی را در ورزشگاه بعثت آغاز کرده و مثل کشتی که لیگ را آغاز کرده و البته با هزینه های چند برابر. مثل والیبال و فوتبال که مدیرانش دارند دل می سوزانند و بقیه در خواب کرونایی بسر می برند.
در باب ورزش های اصیل ایرانی خاطرتان اگر باشد وقتی جمهوری آذربایجان چوگان ایرانی را بنام خود در یونسکو به ثبت رسمی رساند تازه آقایان خواب زده بیدار شدند که چنین و چنان می کنیم ولی هیچ کاری نکردند. کبدی یک ورزش خاص پارسیان است که از مناطق شرق و جنوب شرق کشور به هندوستان و پاکستان و بنگلادش راه یافته و کلمه کبدی در دستور زبان فارسی مخفف و مکسر “کی بودی” هست.
ولی هندی ها وقتی تعلل ما را دیدند این رشته را بنام خود به ثبت رساندند که باید به هندی ها دست مریزاد گفت چون اگر دست ما بود هنوز هم در پیچ و خم نامه نگاریهای اداری خاک می خورد و دو مدال طلای تیمی کبدی در بازیهای آسیایی جاکارتا نصیب ایران نمی شد.
سال ۲۰۱۱ چند دلسوز ورزش سنتی و زیبای چوخه در حاشیه بازیهای ورزشی سنتی جهان این ورزش ایران باستان را به ثبت جهانی رساندند و با یک رای گیری که الکساندر مدوید هم دوره جهان پهلوان تخنی از کشور بلاروس به همراه نمایندگان ۱۸ کشور جهان حضور داشتند چوخه را به نام یک ورزش سنتی ایرانی در قالب فدراسیون جهانی چوخه به رسمیت شناختند .البته چوخه مادر ورزش هایی مثل آلیش – کوراش و بخصوص جودو می باشد و خیلی با جودو سنخیت دارد. از همان روز تلاش های زیادی برای جا انداختن تشکیلات فدراسیون بین المللی چوخه توسط دلسوزانی از خراسان شمالی و رضوی و پیشکسوتان این رشته بخصوص گردانندگان فستیوال صد هزار نفره گود زینل خان اسفراین در ایران آغاز شد ولی مقاومت ها و مخالفت ها آنقدر زیاد شد که هر روز یک حرفی در آوردند.
رییس جهانی تشکیلات جهانی چوخه آقای دکتر هادی موذن جامی مشاور وقت رییس جمهور و دبیرکل آن محمدرضا ابراهیم آبادی توسط اعضای ۱۹ نفره مجمع ورزش های سنتی انتخاب شدند و حتی سازمان برنامه و بودجه با تصویب مجلس ردیف بودجه ای مشترک برای فدراسیون چهانی چوخه و فدراسیون بین المللی زورخانه به مبلغ ۴ میلیارد در نظر گرفت تا رسمی شود .ولی جالب اینکه این بودجه را فدراسیون زورخانه توانست دریافت کند ولی چوخه تابحال دستش به این پول نرسیده تا اینکه دو سال پیش پرونده اش در وزارت ورزش در آمد که همان مخالفان تشکیل فدراسیون جهانی رفته اند و این بودجه ۵۰۰ میلیونی را برای توسعه چوخه گرفته اند!
به هیات های روستایی و عشایری خراسان شمالی و رضوی سر زدیم و پرسیدیم برای ۱۴ فروردین که فستیوال بزرگ یکصدهزار نفری چوخه در گود زینل خان اسفراین برگزار می شود کمکی از فدراسیون روستایی دریافت کردید که از همه جا بی خبر گفتند طبق سنت و با کمک های مردمی جوایز قهرمانان چوخه را تامین می کنند. مردم دیار خراسان بزرگ هرگز چشم به کمک های دولتی نداشته اند و اگر دولتی ها دست و پاگیر نشوند آنها به صورت خود جوش این اتفاق بزرگ فرهنگی ورزشی و سنتی را برپا می دارند و هرسال روز ۱۴ فروردین باشکوهتر از سال قبل برگزار می شود.
محمدرضا ابراهیم آبادی دبیرجهانی چوخه و از قهرمانان خراسانی چوخه در باره مشکلات پیش رو می گوید: ما برای اینکه مشکلات فدراسیون ملی زورخانه و فدراسیون بین المللی را نداشته باشیم برآن شدیم تا با تفاهم بتوانیم هماهنگ با انجمن چوخه ایران باشیم (یک کمیته در دل دهها کمیته ورزشهای روستایی عشایری هست که چند رشته را با هم تحت عنوان کشتی های با شال زیر بال و پر گرفته به عبارتی چوخه با آن قدمت به اندازه کلاه پران هم از نظر مسئول گذشته فدراسیون روستایی عشایری اهمیت نداشته که کمیته ای مستقل داشته باشد) ولی دوستان در فدراسیون ساز دیگری کوک کردند و اصلا شاکی از این بودند که چرا فدراسیون جهانی چوخه را ما به ثبت رسانده ایم!
با این وجود گفتیم برای محکم کاری به ثبت شرکت ها نامه بزنیم که با تایید معاون قهرمانی وزارت ورزش و اداره کل حقوقی این وزارتخانه فدراسیون جهانی چوخه را به ثبت شرکت ها رساندیم . دکتر علی رغبتی با ارائه یک پیشینه کارشناسی از چوخه به دکتر داورزنی معاون وقت قهرمانی تایید کردند که چوخه قابلیت های بالایی دارد و فدراسیون جهانی هم به صورت قانونمند به ثبت رسیده است که باید از معاونت وقت قهرمانی آقای داورزنی و دکتر رغبتی همچنین جناب تقی زاده و جناب فلاح معاون و مدیرکل حقوقی وزارت ورزش بابت همه همکاریها و نگاه مثبت شان تشکر کنم .
سازمان ثبت شرکت ها برای تایید نهایی استعلام دوباره خواست چون قرار براین شد که اسم تشکیلات فدراسیون بین المللی با چوخه باشد .
در این گیر و دار آقای داورزنی رفتند و آقای علی نژاد مسوولیت گرفتند.
نامه هایی که توسط معاونت حقوفی وزارت ورزش با پیشنویس کارشناسی شده دکتر رغبتی به دفتر معاونت قهرمانی رفت بایگانی شد ، دوباره و سه باره و بازهم بایگانی شد.
نامه از دفتر رهبری آمد.
رهبری در باره دو سه رشته سنتی مستقیم صحبت کرده اند که چوخه از جمله آن است و به همین منظور نامه ای از دفتر رهبری مبنی بر همکاری با فدراسیون ملی چوخه به وزارت ورزش آمد اما بازهم برای اینکه جوابی داده باشند به گفته یکی (……)که می گوید ما بلدیم چگونه جواب این نامه ها را بدهیم! آن نامه نیز بایگانی شد.
ابراهیم آبادی در پایان می گوید من یک سوال از آقای علی نژاد دارم. دلیل این مخالفت ها چیست؟ اگر بحث شخصی است که بیایید این رشته را بنام ایران در جهان رونق بخشیم و رای گیری شود و هرکی انتخاب شد به عنوان رییس جهانی من هم حمایت می کنم چون زحمت کشیده ایم و به اینجا رسیده ایم. منظورما اینجاست که چوخه به نام ایران ثبت شود چون آنقدر برای اتحادیه جهانی کشتی مهم هست که یکی از تصاویر صفحه اصلی خود را به گود زینل خان اسفراین اختصاص داده است.
یقین دارم که متولیان سابق فدراسیون روستایی که گفتم آن بودجه ۵۰۰ میلیونی فدراسیون جهانی را طبق اسناد خود وزارت ورزش گرفته اند که قانونا باید برای فدراسیون جهانی تخصیص می یافت و چرا و چگونه به رییس فدراسیون روستایی داده اند خودش سوالی است که بعدا مطرح می کنیم .با این وجود که پولش را گرفته اند چرا مخالف ثبت جهانی چوخه بنام ایران هستند و یا شاید تلاش دارند خودشان رییس این تشکیلات باشند که بازهم من تقاضای جلسه کردم. وقتی مسئول قبلی مسئولیت داشتند وی به هیچ صراطی مستقیم نبودند و امروز هم که ایشان نیستند معاون قهرمانی وزارت ورزش بدون دلیل محکمه پسندی نامه ای که باید به سازمان ثبت شرکت ها برود امضا نمی کند و نمی دانم باید به کجا شکایت ببریم.
البته طبق قانون فدراسیون جهانی چوخه کار خودش را انجام می دهد و مسابقات و دوره های آموزشی که هم اکنون چند کشور عضو تقاضا کرده اند را برپا می کند ولی آنجا در مسابقاتی که برگزار خواهد شد اگر تیم ملی ایران نباشد برای خود ما ناگوار است ولی انگار آقای علی نژاد دوست دارند این روندی که بین فدراسیون بین المللی زورخانه و فدراسیون ملی حاکم است بر چوخه هم حاکم باشد!

نکته آخر: فردا اگر کشوری مثل ترکمنستان که دقیقا همین چوخه را هم دارند با حمایت دولت خودشان رفت و چوخه را به نام خودشان به ثبت رساندند دوستان گلایه نکنند و داد و بیداد راه نیندازند که چوخه ریشه ایرانی دارد و ….چون وقتی ثبت شد همانند چوگان که بنام جمهوری آذربایجان ثبت شده اعتراض ها بی جوتب می ماند .

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.